Huurwoning

Wilt u een woning huren?

U kunt huren via een woningcorporatie. Bijvoorbeeld WoonFriesland of Accolade. U moet zich eerst bij hen inschrijven. Houd wel rekening met een wachttijd. U kunt ook huren via particulieren en makelaars. Kijk voor het aanbod op websites als Direct wonen, Pararius, Huuroverzicht en de Huislijn.

Kunt u de huur niet meer betalen?

Misschien komt u tijdelijk in aanmerking voor woonkostentoeslag. Vraag ook of er andere bijdragen of kwijtscheldingen van bedragen mogelijk zijn. Misschien kunt u meer huurtoeslag krijgen. Kijk op de website van de Belastingdienst of u hiervoor in aanmerking komt. Neem ook contact op met uw verhuurder. Soms kunt u een betalingsregeling afspreken.

Wilt u reageren op een woning van een woningcorporatie?

Zorg dat u staat ingeschreven. Zo vergroot u uw kansen op een woning.

Lukt het niet om een woning via de woningcorporatie te vinden?

Op websites als Direct wonen, Pararius, Funda, Huuroverzicht en de Huislijn vindt u huurwoningen bij makelaars en particulieren. U kunt ook naar een makelaar gaan. Soms zijn hier extra kosten aan verbonden. Lees daarom eerst de voorwaarden. U kunt ook proberen van woning te ruilen. Of zoek een tijdelijke antikraakwoning via Carex.

Heeft u een urgentieverklaring nodig voor een woning?

Die vraagt u aan bij de woningcorporatie.

Kijk op de websites van Accolade en WoonFriesland. Hier vindt u informatie over urgentieregelingen en de voorwaarden. Als de woningcorporatie geen urgentiesysteem heeft, dan kunnen zij wel meedenken over de mogelijkheden. Vraag een gesprek aan.

Waarover wilt u iets weten?